Att vara ny i stallet

När det gäller hästsport har alla varit nybörjare någon gång. De allra flesta kommer ihåg hur det är att vara ny i stallet, men några kan glömma bort det. Överlag brukar dock stämningen på ridskolor vara relativt god.

De första lektionerna

När man ska börja hästaktiviteter kan allt kännas lite nervöst. Även om man har ridit innan kan det kännas jobbigt att börja i ett nytt stall där man inte känner någon. Under de första lektionerna i ett nytt stall brukar man få börja i lugn takt. Vanligen vill ridläraren först se vad man kan. Ibland är det till och med så att man kan få ta privatlektioner för att ridläraren bättre ska kunna göra en bedömning av ens ridning. Då kan man också slippa få personer som tittar på när man rider.

Att skaffa vänner

På en ridskola eller i ett stall brukar det inte vara svårt att skaffa vänner. Man har hästar som intresse och det finns i regel alltid något att prata om. Många gånger finns det personer av olika kön och i olika åldersgrupper. Det gör att alla kan hitta någon att umgås med om man vill det. Vissa är bara i det aktuella stallet för att till exempel låna ett ridhus och då får man ofta inte så många nära vänner just i det stallet.

Om man blir rädd

Ibland kan det hända att man blir rädd när man håller på med hästar. Det kan vara så att man ramlar av och blir rädd på grund av det. Man kan också råka ut för att en häst biter eller sparkar en. Vad man blir rädd för varierar. Vissa är mer lättskrämda än andra. Många gånger kan det vara så att man blir mindre rädd ju mer erfaren man blir i hästhanteringen. Dessutom blir man bättre på att läsa hästarnas beteende ju mer man lär sig.