Historia kring hästkapplöpning

Precis som Euros har en lång historia, har även hästkapplöpning det. Att spela på trav eller galopp kan vara riktigt spännande, men att vara ryttaren som deltar vid hästkapplöpning är garanterat ännu mer spännande. Som ryttare så känner man ett stort ansvar inför tävlingen, hästen, alla deltagare och adrenalinet kommer garanterat att pumpa i kroppen. Men hur startade hästkapplöpning och hur ser sporten ut idag? Nedan beskriver vi lite mer ingående kring denna intressanta sport.

Hästkapplöpning och dess historia i Sverige

I Sverige så introducerades galoppsporten i början på 1830-talet av Patriotiska föreningen för Sveriges hästkultur. Det var denna förening som introducerade och arrangerade hästkapplöpningar som följde olika regler och riktlinjer. Det var dock först vid slutet av 1880-talet som man satte igång med distans-, fält och jaktridning. Den riktiga kapplöpningsbanan som anordnades i Sverige kom också under denna tidsperiod.

Intresset för sporten blev allt större i Sverige och när Lindarängens kapplöpningsbana valde att hålla en ryttargala så lockade man till sig hela 8000 åskådare. Den första svenska kvinnliga hästkapplöparen deltog vid denna ryttartävling och hette Marie-Louise Adlercreutz. Dock är Gunnel Hasselrot mest känd som den första kvinnliga ryttaren då hon 1905 kammade hem segern i hoppning med hästen Cyrano. Det har funnit olika kapplöpningsbanor i Sverige i modern tid. 1887-1918 skedde vid Lindarängen, under 1918-1960 skedde tävlingarna främst vid Ulriksdal och sedan Täby Galopp under 1960-2016. Idag så sker tävlingarna främst vid Bro Park.

Galoppsportens framväxt i Sverige

I Sverige så började galoppsporten bli populär under början av 1800-talet och tog plats främst i Göteborg. Det var dock inte en göteborgare som anordnade tävlingen på Exercis Fälten, utan det var engelsmannen Mr Hebdon. Anledningen till varför man arrangerade galopptävlingen var för att kronprinsparet från Storbritannien var på besök i Sverige och hela 10 000 åskådare deltog under festligheterna. Dock var det inte under denna period som galoppsporten blev lika populärt som i Storbritannien. Det dröjde nämligen fram till slutet av 1860-talet som sporten blev stor i Sverige, då man bildade Allmänna Svenska Kapplöpningssällskapet. Regelbundna tävlingar sattes igång i de större städerna.

Man utvecklade det första professionella träningsstallet, skrev olika handböcker för hästskötsel och gav ut en tidning dedikerad för personer som älskade hästar. Men trots detta så hade det Svenska Kapplöpningssällskapet ekonomiska problem vilket ledde till att man 1880 valde att stänga ner föreningen. Tävlingarna fortsatte att anordnas men inte alls lika organiserat som innan. Populariteten ökade när man introducerade ett officiellt ridprogram för att utbilda jockeys. Vidare så valde man också att starta upp Jockeyklubben.

Att spela på hästkapplöpning

Man kunde se en tydlig trend för hästkapplöpning i Sverige – det gick inte speciellt bra att öka sportens popularitet. När vadslagning blev tillåtet 1893 vände dock denna trend hel och hållet för sporten. Nu kunde man spela och satsa pengar, vilket lockade många åskådare. När vadslagning blev förbjudet återigen 1896, minskade intresset. Man kan därför dra en viss slutsats att ridsporten hållit sig kvar än idag tack vare möjligheten att kunna spela och satsa pengar på idrotten.

Idag är trav och galopp populära sporter och det finns enorma företag bakom idrotten. Det har satsats mycket pengar och flera klubbar är involverade i arrangemangen. Hästkapplöpning är populärt runt om i världen och årligen så anordnas internationella tävlingar med deltagare från flera olika länder. Att delta vid en internationell tävling är en riktigt häftig känsla, speciellt eftersom man har möjligheten att kamma hem stora vinster.