Olika tävlingar med islandshästar

Har man ett intresse för hästar och gillar spänning så kan ridtävlingar vara en sport att lära sig mer om. Vill man vara ryttaren som genomför tävlingen krävs det dock att man tar sig an livsstilen som krävs. Endast ett intresse för hästar kanske inte riktigt räcker så långt, då det krävs extremt mycket dedikation, tid, tålamod och pengar. Tar man sig an allt detta så kommer man garanterat att uppleva en hel del spänning vid tävlingarna. Det är nämligen riktigt roligt att delta vid en hästtävling, oavsett vilken sorts ridsport. Det är härligt att se hur olika hästar från hela Sverige samlas på en och samma plats, man lär känna andra ryttare som har olika sorts erfarenhet och man får se och uppleva allt vad ridsporten har att erbjuda på nära håll.

Idag finns det många olika sorters tävlingar som man kan genomföra med hästar. Det finns till och med olika tävlingar som är specifikt anpassade efter specifika hästraser. Detta gäller exempelvis för islandshästen, där den vanligaste tävlingen antagligen är gångarterna. Men det finns vissa som väljer att tävla hoppning, dressyr, distans med mera. Islandshästen är en hästras som är populär i Sverige men som ursprungligen kommer från Island. Islandshästen är ganska tålig för olika väder och har en mer robust kroppsform. Något som oftast sägs om islandshästar är att de har ett lugnare temperament och därför kan vara ett bra val för personer som precis börjat intressera sig för ridsporten. Dock stämmer inte detta helt och hållet, då alla hästar är olika och har olika temperament precis som vi människor. Nedan följer några exempel av tävlingar som man kan genomföra med islandshästen.

Att tävla i Sport

Om man väljer att tävla i Sport så innebär det att ens häst måste uppvisa rena gångarter och kunna genomföra tydliga rörelser som imponerar på domarna. Samtidigt måste också hästen kunna förstå riktlinjer och lyda. För att hästen skall vara riktigt imponerande så bör den kunna växla mellan att genomföra rörelser i explosivt tempo samt kunna hålla sig samlad och röra sig lugnt. Vidare så döms också hästens utstrålning vilket innebär att den helst skall påvisa en elegans och enkelhet. Man kan tävla inom fyrgång, femgång, tält och pass. Banorna ser dock olika ut beroende på gren.

Gæðingakeppni växer allt mer

Gæðingakeppni kommer ursprungligen från Island, därav namnet då Gæðingur innebär “den bästa hästen”. Denna tävling handlar om att kunna presentera sin häst och påvisa både samarbetsvilja och glädje, samtidigt som hästen genomför olika gångarter. Det handlar om att uppvisa olika gångarter, tempo, utstrålning och kraftfullhet. Denna tävling blir allt mer populär i Sverige.

Trec är en spännande tävlingsform

Trec är en tävling som växer sig allt starkare i Sverige. Tävlingsformen påminner om fälttävlan, men skiljer sig på några olika sätt. Här så mäts inte bara islandshästar utan alla hästraser tävlar mot varandra och måste följa samma regler. Tävlingen är uppbyggd i tre olika moment som nästintill alltid sker i en utemiljö. Momenten som ingår i Trec är Orientering med karta (POR), ridbarhets- och gångartsbedömning (MA) samt hinder teknikbana (PTV). Det som bedöms är samarbetet mellan ryttare och häst och tanken är att relationen skall vara så harmonisk som möjligt. Man skall helt enkelt fungera tillsammans med sin häst och påvisa att man är vänner oh kan genomföra en trevlig och säker ridning.