Vad man bör känna till innan man sätter igång med ridsport

Att sätta igång med ridsport kan leda till en hel del olika positiva saker, både rent fysiskt men också psykiskt. Dock är det många som intresserar sig för sporten men som inte har varken tid, dedikation eller ekonomin för att fortsätta med ridsport. Därför så kan det vara bra att känna till vissa saker innan man ger sig in i leken.

De första lektionerna

De flesta lektionerna kommer att genomföras utanför manegen, så tro inte att det bara är att hoppa upp på hästen och ta sig en tur ute i skogen. Först så är lektionerna mycket guidade, så att man som ryttare lär sig de grundläggande förutsättningarna för att kunna rida en häst. Det gäller att utveckla ryttarens balans och säkerhet med hästen. Dessa lektioner är extremt viktiga eftersom det verkligen ger grunden för hur ryttaren bör bete sig tillsammans med hästen. Det spelar ingen roll hur gammal du är – detta är ridsportens grund.

Ålder och kön är inte viktiga faktorer inom ridsporten

Ridsport är en sport som har ett stort åldersspann gällande idrottarens “bäst före” datum. Det är en sport som kan utföras av vem som helst, oavsett ålder, så länge man har den fysiska orken och rätt inställning. Äldre atleter inom sporten är vanligt förekommande och oftast med mycket goda resultat. Det är också en sport som inte delar in atleterna efter kön, då både män och kvinnor tävlar mot varandra.

Man behöver inte köpa all utrustning till den första lektionen

Om man skall genomföra sin första ridlektion så krävs det inte att man har köpt all utrustning som finns tillgänglig. Oftast så erbjuder ridskolan någon typ av utrustning som man kan hyra under lektionen. Detta kan vara en god ide så att man verkligen vet att det är en ekonomisk investering som bör genomföras. Har man väl bestämt sig för att ridsport verkligen är rätt val så bör man främst köpa en hjälm, ridskor/stövlar, ridväst och bra ridbyxor. Det finns flera olika varianter inom olika prisklasser.

Ridsport är inte en glamorös sport

Oftast så tänker man att ridsport är något som kanske personer med mer pengar genomför och att det därför på något sätt skulle vara en glamorös sport. Men så är inte alls fallet. Ridsport kräver en del ekonomiska förutsättningar, speciellt om man vill ha sin egen häst, men det är också en sport som kräver att man kavlar upp skjortan och hugger in i arbetet. Hästen skall skötas om dagligen, det gäller rengöring, matning, träning med mera. Hästen kommer att komma tillbaka från hagen rejält smutsig och innan man kan sadla om och ta sig en tur, så skall pälsen rengöras så att inte något skaver under ridturen eller inför en tävling.

Du kommer att trilla

Ger du dig in i ridsporten så måste du också vara beredd på att du kommer åka på en del blåmärken. Du kommer att trilla från hästen. Du kommer att bli biten. Det tillhör sporten, men det viktiga är att alltid ta sig upp och inte låta något stoppa dig.

Varje häst är unik

Ingen häst är den andra lik, alla är unika och har därför ett eget humör och temperament. Hästar har olika vanor, precis som vi människor. Utgå inte ifrån att alla är likadana och kan behandlas på samma sätt. Tar man sig an en ny häst så gäller det att dedikera sin tid åt att lära känna dess personlighet och humör.